0723.602.611
MAGAZIN VINURI ONLINE

STIRI LOVEWINE.RO

Primul masterclass din Romania sustinut de un Master of Wine, la Festivalul PROVINO de la Iasi

 

Premiera absoluta la Festivalul PROVINO de la Iasi – Primul masterclass sustinut de un Master of Wine in Romania va avea loc pe 7 decembrie, la Iasi, in cadrul Festivalului PROVINO - Vin, Arta, Gastronomie organizat de Abplus Events. Frank Smulders Master of Wine, wine-director al luxosului Hotel “Palais Coburg” din Viena va oferi pasionatilor de vin din Romania ocazia de a descoperi unele dintre cele mai bune vinuri ale lumii intr-o atmosfera relaxanta si instructiva in acelasi timp.

 

O incursiune inedita in lumea vinurilor spaniole, cu Frank Smulders MASTER of WINE

 

Comunitatile de profesionisti si iubitori ai vinului din intreaga tara au o ocazie unica de a participa la primul masterclass de vin din Romania sustinut de un Master of Wine, in cadrul Festivalului PROVINO – Vin, Arta, Gastronomie organizat la Iasi in perioada 6 – 9 decembrie. Invitatul special al editiei 2012 a PROVINO Iasi este Frank Smulders, MW originar din Olanda, o autoritate internationala in lumea vinului, actualmente wine-director al Pühringer Group (Austria/Elvetia) si responsabil pentru toate activitatile legate de vin in hotelurile “Hertenstein”,  “Park Hotel Vitznau” si “Palais Coburg” din Vienna. Acestea doua din urma detin impreuna cea mai importanta colectie de vinuri din lume.

 

Venit pentru prima data in Romania, Frank Smulders MW se va intalni la Iasi cu specialistii si antreprenorii din industria vitivinicola si reprezentantii segmentului HoReCa si iubitori ai vinului in cadrul masterclassului programat pe 7 decembrie, in intervalul orar 11.30 – 14.00. MW va ghida participantii intr-o calatorie a simturilor si emotiilor iar acestia vor descoperi complexitatea si prospetimea vinurilor spaniole prin intermediul unei degustari.

 

In cadrul Festivalului PROVINO de la Iasi, Frank Smulders MW, un cunoscator desavarsit al  vinurilor spaniole, va transmite cursantilor cunostintele sale despre istoria si regiunile viticole ale Spaniei. in cadrul evenimentului, participantii vor descoperi formidabila varietate a vinurilor de calitate spaniole, selectia vinurilor pentru degustare realizata de master of wine-ul invitat fiind definita de acesta ca una “perfecta”.

 

“Spania, ca si producator de vin, este o tara care a trecut printr-o revolutie in ultimii 20 de ani. Calitatea vinurilor s-a imbunatatit dramatic, tipurile de vin s-au schimbat, noi regiuni au crescut, noi producatori s-au evidentiat. Am lucrat intens in aceasta fascinanta tara producatoare de vin, inca de la inceputul acestei revolutii si am fost consultant pentru multe proiecte importante  de-a lungul anilor. Voi explica in cadrul masterclassului ce s-a intamplat in Spania (in materie de vinuri -n.r.) si de ce s-a intamplat asa iar explicatiile mele vor fi sustinute de o degustare a catorva vinuri reprezentative care au fost in fruntea revolutiei din Spania”, a declarat Frank Smulders MW. 

 

Scurta prezentare a domnului Frank Smulders MW:

 

Cu o activitate intensa care s-a derulat pe durata a 15 ani in regiunile viticole Rioja, Ribera del Duero si Priorat, Frank Smulders MW si-a construit reputatia de personalitate activa in promovarea vinurilor spaniole in intreaga lume, acesta reprezentand producatorii de vin spanioli pe piata europeana. Frank Smulders a obtinut titlul de “Master of Wine” in 1992, acesta fiind una dintre cele mai inalte calificari care poate fi obtinuta de un specialist in vin, in urma unei serii riguroase de examene, inclusiv degustari in orb si o disertatie sustinuta la “Institute of Masters of Wine” din Londra. Comunitatea internationala din care face parte numara in prezent 297 de membri, acestia avand calitatea de promotori ai excelentei, implicarii si invatarii in toate sectoarele comunitatii globale a vinului.

Evenimentele Festivalului de Vin, Arta, Gastronomie de la Iasi promoveaza cultura vinului si un consum echilibrat, in cunostinta de cauza, in programul evenimentului fiind cuprinse, alaturi de masterclassul sustinut de Frank Smulders MW, o “scoala a Vinului” condusa de profesionisti din industria vitivinicola si industria ospitalitatii, opt seminarii tematice, de tip “tutored tastings”, un “Imperial Brunch” pe tema vinurilor efervescente si o serie de degustari asistate de specialisti. Degustarile se vor derula pe intreaga durata a festivalului in Expozitia PROVINO care reuneste producatori din industria vinului, industria conexa si gastronomie din intreaga tara. Amfitrionii profesionisti si serile de socializare intr-un cadru rafinat, cu muzica buna si o expozitie de arta, sunt doar cateva dintre reperele care recomanda Festivalul PROVINO ca fiind cea mai buna alternativa de petrecere a timpului liber la Iasi, in perioada 6 – 9 decembrie.Mai multe detalii despre eveniment gasiti pe site-ul oficial al festivalului: www.iasi.provino.ro si pe pagina http://www.facebook.com/festivalul.provino.

 

Aboneaza-te la Revista Millesime

Fa-ti abonament la cea mai noua revista de vinuri din Romania. Millesime, revista de cultura si civilizatia vinului este o publicatie care pe langa informatii despre cele mai importante evenimente din industrie, reportaje si note de degustare iti ofera si 4 pagini (detasabile) de cultura si civilizatia vinului.
Citeste mai multe. URLhttp://www.millesime.ro/abonamente

 

TEMPERATURA CORECTA DE SERVIRE A VINULUI

potrivit conventiei, vinurile albe si rose se servesc reci, iar cele rosii se servesc la “temperatura camerei” , un termen destul de vag. E bine sa constatati ca aceasta e doar o conventie – daca nu o respectati cu strictete, s-ar putea sa va mariti placerea.

 

  • Vinurile albe si rose seci trebuie servite reci: 8-12° C
  • Vinurile albe demidulci, licoroase,vinurile spimante, sampania se servesc la temperaturi mai scazute: 6-8° C
  • Vinurile rosii, usoare se servesc la temperatura subsolului : 10-12° C
  • Vinurile rosii, tari, corpolente se servesc la temperatura incaperii: 18-19° C

 

De regula, cu cat mai cald este vinul, cu atat mai multi compusi volatili emite si cu atat mai puternice par aromele. Un vin rosu servit prea cald, sa zicem la 24 ᵒC, va intra in procesul ireversibil  de oţetire si rasuflare. Daca vreti sa beneficiate de aroma maxima a unui vin - rosu, alb ori rose – beţi-l la 15ᵒ – 18ᵒ C.

Mai este un factor de care trebuie sa tinem cont : cu totii adoram faptul ca vinul ne invioreaza si, totodata, ne intriga cu aromele sale. Asa cum ne place ca bauturile racoritoare sa fie reci, ne asteptam ca si vinurile –aperitiv ( de obicei albe sau rose), baute pentru a ne racori sa fie reci . Acest obicei a ajuns sa fie extins asupra tuturor vinurilor albe.  Vinurile albe corpolente (Chardonnay, Viognier, Semillon, cele de pe Ron si multe vinuri albe grele, din climate calde) vor fi alterate de o racire asidua. Din contra vinurile rosii usoare (Pinot Noir , Beaujolais, multe vinuri cu maturitate timpurie) pot fi foarte placute si racoritoare, daca sunt putin racite.

Dupa servirea vinului, temperatura lui creste cu  1 ᵒC la fiecare trei minute, pana cand ajunge la temperatura camerei. Sa nu uitam ca, odata ajuns in gura, vinul se incalzeste in mod inevitabil.

Racirea : Un amestec de gheata si apa este mult mai efficient decat cuburile de gheata care ating doar o mica parte din suprafata sticlei.

 

REGULUI DE BAZA PENTRU DEGUSTAREA VINULUI

- pentru a examina culoarea, aveti nevoie de o suprafata alba

 - la degustari formale, veti fi nepopulari daca fumati, v-ati parfumat sau aveti un miros puternic

- indiferent de ocazie, va va fi mult mai usor sa degustati fara a fi deranjati de alte mirosuri, desi, s-ar putea ca, la anumite evenimente sociale, sa sacrificati aroma efemera a unui Pinot Gris pentru mirosul exotic  al unui parfum sau pentru placerea unei tigari.

 

TEHNICA DE DEGUSTARE (rezumat)

Examenul vizual :

Mai intai priviti vinul prin pahar. La o degustare obisnuita, observati doar daca vinul este limpede sau neacidulat. Puteti sa-i observati si culoarea sau nuanta, inclinand paharul la 45° , in dreptul unui fundal alb ( fata de masa sau farfurie). Examinati intensitatea culorii privind in pahar de sus. Chiar daca specialistii pot vorbi ore in sir despre diferite culori si nuante ale unor vinuri , in practica, examinarea vizuala dureaza doar cateva secunde. Majoritatea vinurilor bune  si in special cele rosii, mature au aspect interesant, stralucitor si luminos , cu nuante de culoare care se deschid spre margine. Cu cat vinul este mai vechi, cu atat mai mare e diferenta intre culoarea de la centru si cea aproape apoasa de la margine.

 

Mirosul :

Duceti paharul la nas si mirositi. Obtineti un vapor mult mai intens daca, inainte de a mirosi, rotiti un pic paharul.  Astfel elementele volatile care compun vaporul sunt eliberate la suprafata vinului. Prin rotire, maximizati cantitatea de vin care ajunge in contact cu aerul si ajutati compusii aromatici volatili sa iasa din vin si sa se colecteze la suprafata lui. Nu conteaza daca rotiti paharul pe masa sau in aer.

 

Mai intai, Nasul..

Plimbati-va narile deasupra vinului – de preferinta cu paharul inclinat spre dumneavoastra , la 45° pentru a maximiza suprafata vinului , impactul. Astfel beneficiati  de vaporii colectati in interior. Se spune ca daca inchideti ochii si va concentrati scoateti maximum din vin, chiar daca pareti un pic caraghiosi.

Prima sorbitura :

Preluati vinul in gura, o sorbitura generoasa. Prin limba si interiorul gurii, el va va transmite o impresie complexa de dulceata, aciditate , nivelul taninilor si corp. Totodata , va confirma aroma prin intermediul vaporilor ce sosesc prin pasajul  retro-nazal. Tineti vinul un timp in gura, inainte de a-l inghiti sau a-l scuipa. Daca deschideti buzele si trageti un pic de aer si trageti putin vin in gura se contribuie la vaporizarea elementelor volatile maximizand impactul vinului.

Aprecierea:

Evaluati ce simtiti in gura , dupa ce l-ati inghitit sau scuipat, persistenta aromelor.

 

TARGUL PROWEIN- DUSSELDORF - MARTIE 2012     

Unul dintre cele mai importante evenimente din lumea vinului ale anului 2012, Prowein ( Targul International de Vinuri si de Bauturi Spirtoase din Dusseldorf) si-a inchis portile de cateva zile.         
A fost un eveniment spectaculos, organizat in mod  profesionist, la care fiecare tara participanta a incercat sa-si trimita reprezentantii cei mai de seama.    Cateva date statistice: 3 930 de expozanti, 50 de tari reprezentate si peste 40 000 de vizitatori din intreaga lume. In ceea ce priveste Romania, am fost reprezentati de 17 producatori: Agricola Stirbey, Budureasca, Corcova, Crama Ceptura, Cramele Recaş, Davino, Domeniul Coroanei Segarcea, Domeniile Săhăten, Hallewood, Murfatlar, Oprişor, Petrovaselo, Senator, SERVE, Vinarte, Wine Princess.  
Fiecare tara a incercat sa prezinte un stand cat mai atractiv si sa-si faca cunoscute cat mai bine vinurile reprezentative. GERMANIA si AUSTRIA au avut participanti numerosi si au fost printre atractiile targului. In fiecare din cele 3 zile ale targului au fost organizate evenimente, degustari tematice, incat nu stiai cum sa te imparti intre standuri. Fiecare colt al targului constituia un spectacol: de la Africa de Sud (unde am descoperit un Pinotage de foarte buna calitate) pana la  Canada, cu un icewine excelent si trecand prin producatorii traditionali: Franta, Italia, Spania, Portugalia. Fiecare stand vizitat a avut vinuri care ne-au  impresionat.

 

 

 

 After PROWEIN- drumul Rieslingului de Rin (ep. 2).

Gutsverwaltung von Schubert-Grünhaus

 

Cea de-a doua crama vizitata , Gutsverwaltung von Schubert-Grünhaus, cunoscuta mai ales sub numele de Maximin Grunhauser, este atestata documentar  din secolul X.  Astazi, podgoria se intinde pe o suprafata de 34 de hectare.  Proprietarul, doctorul von Schubert, un domn distins si elevat, ne-a convins ce inseamna ospitalitatea nemteasca si ne-a invitat sa vizitam crama si sa degustam o paleta variata de vinuri.

Degustarea ne-a permis sa intelegem de ce crama se numara printre cele mai renumite din Germania. Si aici traditia  si experienta dobandita de generatii de vinificatori au ridicat calitatea vinurilor la un nivel greu de atins de alti producatori.

Fermentarea se face intr-o crama moderna si bine echipata, iar interventia este minima, desi multe dintre vinuri sunt maturate in baricuri vechi. Cea mai mare parte a vinurilor imbuteliate sunt trocken si halbtroken, dar cele  care ne-au impresionat  cel mai mult sunt vinurile pradikat, kabinett si eiswien.

Pentru a ne demonstra ca vinurile sale devin mai bune cu timpul, proprietarul ne-a invitat sa degustam  un Auslese din 1996 care ne-a  vrajit  pe toti .

Pe scurt, o experienta de neuitat.

Urmatoarea crama: … in episodul urmator.

 

After PROWEIN- drumul Rieslingului de Rin (ep.1).

 Crama (Weingut) Karthäuserhofberg.

 

Ipresionati  de varietatea  vinurilor expuse la Prowein , precum si de organizarea nemteasca, ne-am continuat excursia urmand drumul Rieslingului: Mosel -Saar- Ruwer.

Prietenii nostri care au avut initiativa acestui voiaj si care l-au organizat  au stabilit un program  condensat de vizita a 8 crame in 4  zile. Aveam sa descoperim la fiecare crama pasiunea pentru pentru vie, vin si pentru  lucrul bine facut .

 Ce ne-a impresionat cel mai mult a fost respectarea si perpetuarea traditiei. 

 Prima crama  vizitata, Weingut Karthäuserhofberg,  situata langa Eitelsbach, in apropierea raului Ruwer, la confluenta cu raul  Mosel, apartine familiei lui Cristoph Tyrell.

Podgoria este atestata documentar din secolul 14 , cand a fost donata unui ordin manastiresc de catre printul Baudin, arhiepiscop de Luxemburg. Mult mai tarziu , in timpul razboaielor napoleoniene crama a fost confiscata ordinului manastiresc si vanduta unui negustor din Paris.

Astazi podgoria se intinde pe 19 hectare. Cea mai mare parte este cultivata cu Riesling de Rin si doar o mica parte fiind cu Pinot Blanc (Weissburgunder).

Strugurii sunt culesi manual, iar incepand cu  anii ‘80  fermentarea lor s-a facut in tancuri de inox ce au luat locul  baricurilor. Proprietarul spune ca prospetimea si vivacitatea vinurilor este datorata in buna parte acestei schimbari.

Degustarea   a cuprins in jur de 14 vinuri de tipuri si din ani diferiti si  ne-a  permis sa vedem cele “patru fete” ale Rieslingului, dupa cum artistic s-a exprimat proprietarul, precum si potentialul acestui soi.  

 In ceea ce priveste ambalajul, eticheta pozitionata in jurul gatului sticlei este plina de simboluri care descifrate infatiseaza evenimente din istoria podgoriei. Alegerea mai putin obisnuita de a pozitiona eticheta pe gatul sticlei s-a facut , dupa spusele proprietarului, datorita faptului ca sticlele puse la racit intr-un vas cu apa si gheata ramaneau fara etichete.  

Vinurile sunt greu de povestit, ele trebuie degustate.

 Daca aveti ocazia sa degustati cel putin unul din vinurile produse de aceasta crama ( Riesling halbtrocken, Riesling Kabinett, Riesling Spätlese, Riesling Auslese), faceti-o si veti descoperi potentialul acestui soi: Rhien Riesling.

 Cea de a doua crama vizitata: ………………………………… In episodul urmator.

  

DEGUSTARE IN ORB: demers menit sa identifice si/sau sa evalueze vinuri a caror identitate e necunoscuta.
Se mascheaza sticlele, nu oamenii.

 
MATURITATE: perioada de dezvoltare a unui vin cuprinsa intre tinerete si inceputul declinului. Ea se poate instala dupa trei ani, sau dupa treizeci de ani, in functie de vin. "Matur" este un termen complementar, spre deosebire de "batran" sau "dus", care sunt termeni negativi.
 

BLOGURI DE VIN:

- Cazan cu Vin
-De prin casa
-From Grapes to Wine
-Lucruri Bune
-Oenolog
-Paharnicul
-Printre Vinuri
-Provin
-Punctul pe Vin
-Vestik
-Vin din Cluj
-Vinul si pasiunea
-Vinuri povestite
-Wine Events

 

Home | Despre noi | Galerie foto | Stiri LoveWine.ro | Oferta lunii | Comanda | Livrare | Termeni si conditii | Contact | ANPC
© 2011 LoveWine.ro - magazin online vinuri