NACHBIL
Viticultura din zona Beltiugului (zona aflata intre Satu Mare si Zalau )se bucură de un trecut multisecular, aşa cum o atestă izvoarele scrise, există însă perioade nedocumentate, istoria începând conform unei legende pierdute în negura timpului în anul 1085. Pornind pe firul celor povestite de cei din vechime, în timpul unei bătălii crâncene a regelui Ladislau I al Ungariei cu pecenegii, acesta şi-a tras sufletul la marginea aşezării de acum, unde soldaţii i-au adus dovleac umplut cu vin regelui ostenit, care i-a întrebat în glumă ce fel de dovleac e, şi de aici îşi are originea numele Beltiug (în limba maghiară Béltek - „bél" = interior, conţinut, „tek" - variantă a lui „tök" = dovleac). În 1723 contele Károlyi Sándor cumpără întregul domeniu de la familia Prépostváry. În aceasta perioadă judeţul Satu Mare este amintit ca reşedinţă a lui Bacchus, într-atât de mult înflorise viticultura şi enologia. În 1730, la sfatul contelui, şvabii din Ardud sunt strămutaţi la Beltiug, unde li se dau terenuri viticole pentru care nu au trebuit să plătească dijmă timp de 2 ani.
Compoziţia soiurilor s-a schimbat şi ea mult de-a lungul secolelor, ceea ce ştim sigur însă este că au plantat : Furmint, Bacator, Riesling şi Chasselas.
Compoziţia actuală a soiurilor este foarte diversificată, întrucât aici întâlnim soiurile Riesling, Traminer, Chardonnay, Sauvignon, Pinot gris, Cabernet Sauvignon, Merlot, Blaufränkisch, Pinot noir şi Syrah.
Enologii pivniţei sunt Johann şi Edgar Brutler, tatăl şi fiul, ce produc vinuri de calitate utilizând o tehnologie simplă. Un rol important în crezul lor îl are naturalitatea, păstrarea originalităţii fructului. Cei ce degustă aceste vinuri sunt atinşi de pasiunea enologilor, de dragostea lor faţă de această meserie.
Ideea cultivării strugurilor şi a casei de vinuri le-a venit proprietarilor în urma unei călătorii, aceştia întemeind firma în anul 1999. Firma s-a dezvoltat în mod constant şi a cumpărat tot mai mult teren, ajungând la 15,5 hectare la cele 2,5 iniţiale; însă munca de dezvoltare nu s-a încheiat aici, întrucât terenurile populate în trecut şi părăsite în prezent aşteaptă încă să fie exploatate. Din păcate 25% din viţa plantată în 2006 a fost afectată de îngheţurile din luna mai, astfel că a fost nevoie de o replantare.
Soiurile variate ale regiunii viticole este alcătuită din sortimente de struguri negri Pinot noir, Merlot, Cabernet sauvignon, Sangiovese, Blaufränkisch şi Syrah, precum şi din sortimentele de struguri albi Chardonnay, Pinot gris, Sauvignon blanc, Riesling de Rin, Traminer şi Feteasca regală.
Casa de vinuri respectă şi cultivă moştenirea celor înaintaşilor, şi din acest motiv a fost importantă achiziţionarea în anul 2002 a pivniţei Karolyi, splendidă în trecut, dar aflată atunci în stadiu de ruină, ce şi-a redobândit astfel imaginea demult apusă.
Nu sunt produse adaugate!